Februári hírlevél

2020.03.09

Kemestaródfai Hírlevél

2020.február


Köszönet


Szeretnék köszönetet mondani mindenkinek, aki segített a február 15-i farsangi program lebonyolításában. Külön köszönöm azon asszonyok segítségét, akik a finom fánkokat sütötték.


Kirándulások


Szeretném tájékoztatni Önöket, hogy a március 21-i színházi előadásra 1 helyünk még van, egy visszalépés miatt, ha valakit érdekel a hely, kérem március 10-ig jelezze.

Tájékoztatom Önöket, hogy az április 25-i Bled-i kirándulásra a buszban 1 hely van. Az eredeti tervezetthez képest buszt kellett cserélnünk, mert az 51 fős busz február 15-re betelt. Ugyanakkor szeretném jelezni, hogy amennyiben a Korona vírus ne adj Isten az úticélunk térségét is eléri, akkor valószínű, hogy az utazást későbbre, az év második felére halasszuk. Annak ellenére, hogy a Korona vírus kapcsán nincs ok a pánikra.

A május 1-i egyházi zarándoklatra viszont még van bőven hely, akit érdekel, még jelentkezhet Kiss György atyánál, vagy nálam.

A május 27-június 1 közötti Csíksomlyói búcsúra még lehet jelentkezni. Idén elég nehezen telik, a busz, még van 15 férőhely. A programot, alább ismételten közlöm.


Márciusi programok


Március 21-én indulunk Zalaegerszegre színházba, ahol az Oscar című előadást tekintjük meg. A belépők ára 2500 Ft, melyet a buszon szedünk össze. Én az összeget előre elutalom, hogy ne ott kelljen pénzezni és a jegyeket is előre oda fogom adni. A busz 17:45-kor indul a Művelődési Ház elől. Várható hazaérkezés 22 óra körül.

Március 29-én vasárnap 16 órától a szombathelyi egyházmegyei családcsoport keresztúti ájtatosságot végez a Miród-forrásnál. A csapat autókkal fog jönni a templom környékére. Mintegy 100 fő fog érkezni. Lelki vezetőjük Fekete Szabolcs Benedek atya. A szombathelyi csoport nagy szeretettel várja a keresztútra a kemestaródfai híveket is. Legyünk minél többen helyiek is a keresztúton. Valamint szeretném a helyi asszonyokat megkérni, hogy aki tud, egy-egy tálca süteményt szíveskedjenek sütni, hogy a csoport tagjait meg tudjuk vendégelni. A vendéglátás a keresztút után a forrásnál lesz. A sütemények összeszedését majd Belső Jánosné végzi, kérem ezügyben őt keressék.


Pályázatok, munkák


A legutóbbi faluújság megjelenése után a Kulturális és Faluszépítő Egyesület 200.000 Ft pályázati összeget nyert a Nemzeti Együttműködési Alaptól, melyet a falu csinosítására és a 2020-as Idősek Napjára fordít majd.

A Magyar Falu program pályázatainak egy részét már kiírták, azokat, amik Kemestaródfát érintik még nem.

Kemestaródfa község Önkormányzata pályázatot nyújtott be a "30 éve szabadon" pályázati felhívásra, mely pályázat a szögesdrót lebontásának a 30 éves évfordulója miatt került kiírásra. A pályázatban egy emlékművet szeretnénk állítani, lenne egy konferencia a Művelődési Házban és egy kirándulás Sopronba és a fertőrákosi Páneurópai Emlékműhöz. Várjuk a pozitív döntést.

A templom pályázatról továbbra sincs információnk.

A múltkori faluújságban leírtakkal ellentétben a volt polgármesteri épület felújítására irányuló pályázatunkat egyelőre nem adhatjuk be a Leaderbe, pénzhiány és túljelentkezés miatt.

A Leader pályázatból építendő többfunkciós kemence elkészült, csak kisebb simításokat kell rajta elvégezni. Március 2-án a térkövezéssel és a tér lefedésének a munkáival folytatódik a projekt. Jó idő esetén március 15-ére szeretnénk elvégezni a munkákkal.


Testületi döntések

A képviselő testület a 2020. 02.26-án megtartott ülésén a következő döntéseket hozta:


A testület elfogadta Kemestaródfa község 2020-as végleges költségvetését. A költségvetést kb. 6,2 millió Ft tartalékkal fogadtuk el. A képviselő-testület döntött a 2020. évi közbeszerzési terv elfogadásáról (nemleges), valamint a Vasaljai Közös Önkormányzati Hivatal etikai kódex elfogadásáról és a Falugondnoki szolgálat szakmai programjának módosításáról.

2020. február 29-től 3 év időtartamra újra a Vasi-Jasa Kft.-t bízta meg a folyékony hulladék (szennyvíz) elszállításával és ártalmatlanításával. A szolgáltatás díja 2200 Ft/m3.


Könyv


A Kemestaródfa története című monográfia jól halad, április végére biztos nyomdába kerül és a falunapra el fog készülni.


Anyakönyvi hírek


Sajnálattal tudatjuk, hogy Németh István kemestaródfai lakos 2020. március 2-án életének 70. évében az ivánci Szociális Otthonban elhunyt. Temetése 2020. március 10-én kedden, 15 órakor lesz a taródfai temetőben. A Jóisten adjon neki örök nyugodalmat!


CSÍKSOMLYÓI BÚCSÚ


Időpont: 2020. május 27-június 1-ig (6 nap, 5 éjszaka) Szállás: 1 éjszaka Csernakeresztúron a falusi turizmus keretében, 4 éjszaka Csíkszeredán a Merkúr hotelban. Ellátás: félpanzió (reggeli, vacsora)


1.nap: Indulás kora reggel. Határátlépés Nagylaknál. Első helyszín Arad, ahol a Szabadság-szobor és az Aradi vértanúk emlékművénél emlékezünk hőseinkre. A város nevezetességeit, a városháza, a színház, a kultúrpalota, minorita templom, és a vár épületeit is látni fogjuk. Majd Déván felvonóval felmegyünk "Kőmíves Kelemen várába", ahonnan jó idő esetén szép kilátás nyílik a környékre. Vacsora és szállás Csernakeresztúron családoknál. A falu a falusi turizmus egyik központja.

2.nap: Reggeli után indulás Gyulafehérvárra. Itt a csoport meglátogatja a 13. századból származó Szent Mihály katolikus székesegyházat, ahol többek között Hunyadi János és fia László, valamint János Zsigmond, Izabella királyné és Márton Áron síremléke is található. Balázsfalván és Medgyesen keresztül utazunk Székelykeresztúrig. Itt megállunk Gyárfás kúriánál, ahol Petőfi az utolsó éjszakáját töltötte. Székelyudvarhelyen keresztül érkezünk az esti órákban szállásunkra Csíkszeredába.

3.nap: Ezen a napon felkeressük a páratlan lelki élményt nyújtó csíksomlyói kegytemplomot. Brassó megyébe látogat a csoport. Prázsmáron a Világörökség részét képező szász erődtemplom vár bennünket. Brassóban a város legfőbb nevezetessége a Fekete templom és szőnyeggyűjteménye, valamint a belváros nyújt maradandó emléket.


4. nap: Csíksomlyói búcsú napja. A katolikus magyarok legnagyobb találkozója, ahol többszázezer ember jelenik meg. Aki nem szeretne felmenni a Nyeregbe, a templom kertjében is követheti a misét hangosításon keresztül. Elmondhatatlan élmény és érzés, amit csak itt lehet megtapasztalni. A mise után is szabadprogram a búcsúban, illetve a városban. Egy csoport reggel 8 órakor indul fel a Nyeregbe. Nyilván, aki jó helyre szeretne kerülni, közel az oltárhoz, annak ajánlom ezt a közös indulást. De egyébként mindenki szabadon döntheti el, hogy mikor indul a szentmise helyére. A szentmise ottani idő szerint 12.30-kor lesz. A búcsú napján este a szállodában, a vacsora után kb. 19.00-tól lesz egy kis táncos mulatság, ami már hagyományosnak tekinthető ebben a szervezésben.


5. nap: Reggeli után indulunk a Gyergyói medencébe. Marosfőn, Gyergyószentmiklóson keresztül megyünk a Gyilkos-tó és a Békás-szoros bámulatosan szép vidékére. A döbbenet ezen a napon sem marad el, hiszen az út során páratlan élményben lesz részünk. Útközben Madéfalván megállunk a madéfalvi tragédia emlékművénél. Hazaérkezés várhatóan 18 órakor lesz a szállásunkra. Majd onnan autóbusszal elmegyünk és részt veszünk a 19 órakor kezdődő pünkösd vasárnapi ünnepi szentmisén a csíksomlyói kegytemplomban.


6.nap: Reggeli után indulunk hazafelé. Előbb Farkaslakára érkezünk, ahol tiszteletünket tesszük Tamási Áron sírjánál, valamint vásárlási lehetőség lesz. Tovább utazunk Korondra, ahol mindenki kedvére vásárolhat a bőséges kínálatban vagy nézelődhet. A vásárlás után kb. 13 óra körül indulunk haza Nagyváradon keresztül. Érkezés várhatóan az éjfél utáni órákban.


Az út során sok látnivalóban lesz részük, amiről folyamatosan tájékoztatást kapnak.


Részvételi díj: 41.000 Ft és 140 euró (buszköltségek, idegenvezetés, szállás, reggeli, vacsora)

Belépő: kb.50 lei


Jelentkezés: Sipos Éva 30/ 2882-104 Molnár Lajos 30/747-9654


Utazzunk együtt a magyarság legnagyobb egyházi ünnepére. Mindenkit sok szeretettel várunk!!!


Sport

Zakics Sándor írása


Az asztalitenisz bajnokság tavaszi fordulója elkezdődött, az első fordulóban Nádasdra látogattunk. Tavaly ősszel sima győzelmet arattunk hazai pályán, most is ezzel számoltunk. Sajnos Gabi nem tudott jönni, így Patrik állt asztalhoz. Vili és Ricsi játszották a párost, amit meglepetésre simán elvesztettek. Patrik kritikán alul teljesített, olyan játékostól is simán kikapott, aki még eddig szinte szettet sem nyert senki ellen. Vili sem tündökölt, az ellenfél képzettebb játékosától nagy csatában alul maradt. Egyedül Ricsi teljesítménye emelhető ki a csapatból, aki higgadt, magabiztos játékkal megnyerte minden egyéni mérkőzését és döntetlenre mentette a találkozót. Győztek: Zakics R. 3., Pajor V. 2

KEMESTARÓDFA-GASZTONY - Nádasd 5-5

Hely Csapat M GY D V Meccsarány Különbség Pont

1 SAMOTT 97 EGYHÁZASHETYE 10 9 1 0 69 31 38 19

2 KEMESTARÓDFA-GASZTONY 10 7 2 1 66 34 32 16

3 NÁRAI SPORTKÖR 10 6 3 1 64 36 28 15

4 NEMESKOLTA SE 9 6 1 2 56 34 22 13

5 CVSE-SWIETELSKY JUFA HOTELS VIII. 10 6 1 3 58 42 16 13

6 SZAK III. SI. 9 3 1 5 43 47 -4 7

7 IKERVÁR 9 3 1 5 40 50 -10 7

8 Szarvaskend 8 3 0 5 43 37 6 6

9 SZENTGOTTHÁRDI VSE II 10 2 0 8 38 62 -24 4

10 NÁDASD KSE 11 1 2 8 34 76 -42 4

11 KŐSZEG SE 10 1 0 9 19 81 -62 2

Február 8-án immár hetedik alkalommal rendeztük meg Farsang Kupa amatőr asztalitenisz versenyünket, a tavalyinál is több, 49! résztvevővel. A megye különböző helyeiről, többek között Kőszegről, Egyházashetyéről, Káldról, Vasszécsenyből, Ikervárról, Szombathelyről, Szarvaskendről, Nádasdról és Szentgotthárdról érkeztek nevezők. Hobbi/gyermek kategóriában 24, amatőr kategóriában pedig 25-en álltak asztalhoz. Az egyéni versenyszámok után a sorsolt páros következett, 32 résztvevővel, ahol sokan most találkoztak először a párjukkal. A hangulat, lelkesedés kiváló volt az egész nap folyamán. Köszönjük Kemestaródfa Önkormányzatának a díjak, étel-ital biztosítását. És köszönjük az ételek, sütemények elkészítését!

A teke bajnokság 1. tavaszi fordulójában az egyik legerősebb csapat a Moha Művek ellen léptünk pályára. Sajnos most nem sikerült megszorítanunk őket, a két csapat közti tudás és rutin beli különbség érezhető volt. A 2. fordulóban a Mellőzöttek fiatal játékosokból álló csapatával játszottunk. A srácok közül ketten már az NB-s bajnokságban játszanak, az eredményeik egyre jobbak. Ricsi és Laci is megverte ellenfelét az első két körben, így Ferinek és nekem már csak meg kellett tartani az előnyt. A vége közel 100 fás különbségű győzelem lett javunkra.

Továbbra is közel vagyunk a dobogós célkitűzéshez a jelenlegi 4. helyezésünkkel.


Tisztelt Lakosság!


Tájékoztatjuk a T. Lakosságot, hogy 2020. március 1-től 2020. március 31-ig a háziorvosi rendelést Dr. Beke Katalin látja el.


Dr. Beke Katalin Vasalján az alábbi időpontokban rendel:


Kedd: 13.00-15.00

Csütörtök: 09.00-11.00


Körnap: minden héten, kedden Magyarnádalja: 15.10-15.40

Pinkamindszent: 15.50-16.20

Kemestaródfa: 16.30-17.00


Kérjük a Tisztelt betegeket, hogy a vasaljai rendelésre és a körnapra a lehetőség szerint a rendelési idő kezdetére érkezzenek.

A doktornő Körmenden (Rákóczi F. u. 5-7.) a következő időpontokban rendel:


Hétfő: 09.00-13.00

Kedd: 09.00-13.00

Szerda: 09.00-12.00

Csütörtök: 14.00-17.00

Péntek: 09.00-12.00

Kérjük a betegeket a fenti címen szíveskedjenek a rendelést felkeresni.

A körmendi rendelő a 94/594-298 telefonszámon hívható.


A doktornő a gyermekek és csecsemők ellátását is elvégzi a rendelési idejében.


A tanácsadást és a csecsemők oltását, valamint a rendkívüli eseteket - a védőnővel történt egyeztetést követően - Dr. Abdel Hameed látja el a Körmendi rendelőben:

/telefon: 94/410-292/

Rendelési idő: hétfő: 08.30-13.00

kedd: 09.00-11.30

szerda: 09.00-11.30

csütörtök: 13.00-15.00 -tanácsadás

15.00-17.00

péntek: 09.00-11.30


Beutaló és gyógyszer felírásra a rendelési időn kívül minden héten hétfőn és szerdán délelőtt 09.00-12.00 óráig, pénteken délelőtt 10.00-12.00 óráig Vasalján a Háziorvosi rendelőben van lehetőség Móricz Júlia asszisztensnél.


Megértésüket köszönjük.


Kelt: Kemestaródfa, 2020. 02. 29.

Takó Gábor

polgármester