Novemberi havi hírlevél

2019.12.04

Kemestaródfai Hírlevél

2019. november

Rendezvények, programok

Idősek Napja

Kemestaródfa község Önkormányzata és a Kulturális és Faluszépítő Egyesület szeretettel meghívja Önt és kedves családját 2019. december 8-án, vasárnap 14.00 órától az Idősek Napi rendezvényre. A rendezvény helyszíne: Kemestaródfa Művelődési Ház.

Program:

14:00 Takó Gábor polgármester köszöntője.

Ünnepi beszédet mond: V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő, miniszteri biztos.

Tündérkert oklevelek átadása az idén született gyerekek részére.

Érkezik a Mikulás.

Megemlékezés az idén elhunyt kemestaródfai lakosokról.

A gyerekek köszöntik az időseket.

Kulturális műsor, benne:

A Béri Balogh Ádám Néptáncegyüttes műsora.

Zumba tánc.

A Vasvári Játékszín előadása. 60 percben egy komédiakosarat nyújtanak át Önöknek, melyben 3 db, 20 perces komédiát láthatnak.

Kb. 16 órától kerül feltálalásra a vacsora: Hentes tokány tarhonyával és savanyúság.

Az önkormányzat ajándékát Németh Beáta falugondnoktól vehetik át. Aki igényli, a falugondnok falubusszal elhozza a Művelődési Házhoz és a rendezvény után haza is szállítja. Az igényt Németh Beáta falugondnoknál jelezzék.

Falukarácsony

December 15 vasárnap 14:30-16:00-ig Baba-mama Klub karácsonyi ünnepség, karácsonyfa díszítéssel, fellépő zenészekkel, karácsonyváró műsorral. 16:00-18:00-ig falu karácsony. 16:00-17:00-ig forralt bor és forró tea elfogyasztása jó idő esetén a falu központjában a betlehem körül, rossz idő esetén, a kultúrház udvarán. Majd 17:00-tól 1 órás adventi koncert a Művelődési Házban. Mindkét programot a Leader pályázatból finanszírozzuk.

Közmeghallgatás (falugyűlés)

December 18-án, szerdán 18 órától falugyűlés lesz a Művelődési Házban. Benne a körzeti megbízott beszámolója, beszámoló a 2019-ben elvégzett munkákról és a jövő évi tervek bemutatása. Mindenkit szeretettel várunk.

Pályázatok, munkák

Örömmel jelenthetem, hogy a Magyar Falu Programban a kemesmáli ravatalozó felújítása céljából beadott pályázatunk sikeres lett. 10.160.000 Ft-ot nyertünk. A munkák a jövő év második felében zajlanak a kemesmáli temetőben.

Sajnos a Művelődési Házra beadott pályázatunk másodszor sem kapott támogatást. A jövő évi kiírásba újra benyújtjuk a projektet.

A templom felújításának pályázatáról semmi hír nincs.

November folyamán a játszóház összeszerelésre került, valamint társadalmi munka során le is festették. Az alap le lett betonozva, remélhetőleg december elején felállításra kerül és a gyerekek birtokba is vehetik.

A kemesmáli buszváró szintén társadalmi munka keretében újult meg, még apró javítások vannak rajta. A hirdetőtáblát kivettük a helyéről, mert teljesen elkorhadtak a lábai. Egy új táblát készítünk, melyet a buszváró ablakába helyezünk el.

Időközben a kültéri kemence alapja is lebetonozásra került. Folyamatosan folyik majd az építkezés, március végéig kell elkészülnie a kemencének.

A rendezvényes Leader pályázat is elkezdődött, november 23-án adventi koszorúkötés volt a Közösségi Házban, melyen sok gyerek és felnőtt vett részt.

Az új adventi fények felkerültek a helyükre Taródfán és Kemesmálon is, advent első vasárnapján fel is gyulladtak advent új fényei. Az új fényfűzérek és fényfigurák az önkormányzatnak nem kerültek semmibe, NKA és NEA pályázatból fizettük őket, összesen 140.000 Ft összegben.

A traktort felkészítettük a télre, feltettük a tolólapot és a sószórót is.

Itt szeretném megköszönni mindenkinek, akik a fent említett két kisebb társadalmi munkán részt vettek és segítettek a falu csinosításában, fejlesztésében.

Testületi határozatok

A képviselő testület november 28-i testületi ülésén a következő döntések születtek:

A Képviselő-testület elfogadta a környezeti állapotról szóló beszámolót, majd ezt követően Kiss Sándor jegyző beszámolóját a helyi adóztatásról. Az adómorál helyben jónak mondható, nincs jelentős összegű kintlévősége az Önkormányzatnak. Az M8-as autóút építéséből adódó iparűzési adó bevétel befolyása érdekében hatósági lépést tett a helyi adóhatóság.

A képviselő-testület az idősek napi csomag árát megemelte 5000-ről 7000 Ft-ra. A Mikulás csomag ára 1500 Ft.

A határidőig 3 tanuló adta be kérelmét, a Bursa Hungarica ösztöndíj programba. Kovács Dóra, Horváth Eszter és Szájer Dominik Az önkormányzat természetesen mindhármuk felsőfokú iskolai tanulmányát támogatja 5000 Ft/hó összeggel, melyhez az állam ugyanennyi összeget tesz hozzá.

A testület 3 fő részére 25-25-25.000 Ft összegű szociális juttatást szavazott meg, mely összeget december elején kapják meg az illetékesek.

Az étkezés összege 2020-ban 10 Ft/adaggal csökken. A Dreher Söröző ugyan 750 Ft-ról 780 Ft-ra emelte az árát a menünek, de mivel az állam az eddigi 220 Ft-ról 260 Ft-ra emeli a támogatás mértékét, ezért a lakosságnak ez 10 Ft-os csökkenést jelent az étkezésben.

Az M8 építéséhez kapcsolódik, hogy a Switelsky végzett az aszfaltozási munkákkal Kemesmálon és azt az információt kaptuk, hogy december folyamán megszüntetik a kemesmáli út lezárását és lehet arra közlekedni. Hogy ez pontosan mikor lesz, azt nem közölték.

Telek eladás

Örömmel jelenthetem, hogy a Fő utca 33 alatti önkormányzati telket (a lebontott volt Gergye ház), sikerült értékesíteni egy budapesti illetőnek, aki szeretne is építkezni a községben. Így aztán 3 év után az önkormányzat visszakapja a bontási összeget. A vételár 1 millió Ft.

Bolt ügye

Akinek van facebookos profilja, és használja is, az láthatta, hogy a körmendi ÁFÉSZ eladót keres a kemestaródfai boltba. Sajnos nem véletlenül. Ez már több mint egy éve húzódó folyamat, melyet folyamatosan figyelemmel kísértünk és folyamatosan tárgyaltunk miatta. A megemelkedett munkabérek miatt az ÁFÉSZ nem tudja gazdaságosan üzemeltetni a boltot a jelenlegi munkaidő keretben, ezért a boltos munkaidejét le szerették volna lecsökkenteni. Ebbe Ildi nem ment bele, melyet teljesen megértünk. Emiatt az ÁFÉSZ bolti eladót keres 4-6 órás munkarendbe a kemestaródfai boltba. Sajnos a bolt forgalma annyira visszaesett, hogy akár még a bezárás ténye is fennállhat. November utolsó hetében kerestek meg az ÁFÉSZ-tól, hogy tárgyaljunk a kemestaródfai boltról, mert így ilyen körülmények között nem tudják fenntartani.

Kemestaródfa község Önkormányzata mindenképpen szeretné fenntartani a bolt működését. A képviselő testület november 28-i estébe nyúló ülésén úgy döntött, hogy mindenképpen megvárja, hogy az ÁFÉSZ talál-e munkavállalót a boltba, hisz a több évtizedes jól működő kapcsolatot nem akarjuk mi felrúgni, ugyanakkor, ha az ÁFÉSZ a kivonulás mellett dönt, akkor nekünk lépni kell. Ezért felvettük a kapcsolatot egy vállalkozóval, de pontos, hivatalos választ még nem kaptunk. Addig is folytatjuk a tárgyalásokat.

Kérem, aki teheti a kemestaródfai boltból vásároljon, ne kerüljön bezárásra se az ÁFÉSZ se senki által.

Sport

Zakics Sándor írása

Az asztalitenisz bajnokságban folytattuk jó szereplésünket. Ikervár csapatát fogadtuk itthon. Idős, de nem túl tapasztalt játékosokból állnak. A páros megnyerése után az egyéni mérkőzések sem jelentettek túl nagy kihívást, egy játékosuk képviselt komolyabb játékerőt, akitől Ricsi ki is kapott illetve Vili is csak 3-2-re tudta legyőzni. A győzelem tudatában cseréltük, így Patrik is lehetőséget kapott. Győztek: Pajor G. 3, Pajor V. 3, Zakics R. 1, Pajor G - Pajor V páros

Szentgotthárd csapata ellen is hazai pályán léptünk fel. Ricsi nem tudott részt venni, de így is csak a győzelem volt az elfogadható eredmény. A párost sajnos apró figyelmetlenségek miatt elbuktuk 2-3-ra, de ez nem törte meg a csapatot. Vili és Gabi szettvesztés nélkül hozták az egyéni mérkőzéseiket, Patrik is nyert kettőt, így nagy különbségű siker született. Győztek: Pajor G. 3, Pajor V. 3, Pajor P. 2

Szarvaskend ellen is hazai pályán játszottunk volna, de egy rendezvény miatt megcseréltük a helyszínt és Szarvaskendre mentünk. Gabi nem tudott jönni, így tudtuk, hogy nehéz lesz győzni. A párost Vili és Ricsi meglepően könnyen megnyerte. Patrik sajnos minden meccsén alulmaradt, Vili egy nagyon szoros küzdelemben vesztett 2-3-ra, viszont Ricsi nagyon kitartó, türelmes játékkal begyűjtötte az elérhető három győzelmet, így a végén mi örülhettünk. Győztek: Zakics R. 3, Pajor V. 2, Zakics R - Pajor V páros

Soron következett a Nárai elleni összecsapás idegenben. A mérkőzés előtt Ők is még veretlenek voltak, játékosaik korábban mind részt vettek különböző szintű bajnokságokban. A párost Gabi és Vili játszotta, ami most rossz döntésnek bizonyúlt, feszülten és bátortalanul játszva mondhatni könnyedén vesztettek. Gabi magabiztosan gyűjtötte be a 3 egyéni győzelmét, Ricsi egy jó ellenfél ellen 0-2-es hátrányból még felállt, de sajnos a döntőben elvérzett, Vili pedig mindkét meccsét csak 3-2-vel tudta hozni. Az utolsó körben Patrik is lehetőséget kapott, sajnos vesztett, de a csapat győzelem szempontjából már nem volt jelentősége. Győztek: Pajor G. 3, Pajor V. 2, Zakics R. 2. A csapat továbbra is veretlen, minden esélyünk megvan az 1. helyezés megszerzéséhez.

KEMESTARÓDFA-GASZTONY - IKERVÁR: 8-2

KEMESTARÓDFA-GASZTONY - SZENTGOTTHÁRDI VSE II: 8-2

KEMESTARÓDFA-GASZTONY - SZARVASKEND: 6-4

NÁRAI SPORTKÖR - KEMESTARÓDFA-GASZTONY: 3-7

Vas Megye 2. osztály asztalitenisz

Hely Csapat M GY D V Meccsarány Különbség Pont

1 NEMESKOLTA SE 8 6 1 1 53 27 26 13

2 KEMESTARÓDFA-GASZTONY 6 5 1 0 43 17 26 11

3 SAMOTT 97 EGYHÁZASHETYE 6 5 1 0 42 18 24 11

4 NÁRAI SPORTKÖR 8 4 3 1 51 29 22 11

5 CVSE-SWIETELSKY JUFA HOTELS VIII. 7 4 1 2 41 29 12 9

6 Szarvaskend 6 2 0 4 32 28 4 4

7 SZENTGOTTHÁRDI VSE II 7 2 0 5 30 40 -10 4

8 SZAK III. SI. 5 1 1 3 24 26 -2 3

9 IKERVÁR 6 1 1 4 19 41 -22 3

10 KŐSZEG SE 6 1 0 5 11 49 -38 2

11 NÁDASD KSE 7 0 1 6 14 56 -42 1

Ricsi az asztalitenisz megyei diákolimpián vett részt, ahol 2. helyezést ért el. Sajnos az országos döntőre csak az 1. helyezettek mehetnek, de a 2. helyezés ebben a mezőnyben szép eredmény.

A teke bajnokságban is folytattuk jó szereplésünket. A Boldizsár Transz ellen könnyed győzelmet arattunk. Ezután következett a nagy mumus Gasztonyi Family csapata. Zsolti és Ricsi szinte azonos eredményt gurított, a 2. kör után 3 fa hátrányunk volt. Feri jó eredményt elérve hozott 32 plusz fát, amit már csak meg kellett tartani, így egy közepes teljesítménnyel nyertünk. Az ivánci Anita Presszó elleni mérkőzés is nehéznek ígérkezett, amit egy halasztott időpontban játszottunk. Az ellenfél előtte is játszott egy meccset, ami mint utólag kiderült számunkra volt szerencsés. A környék egyik legjobb játékosa Soós Imre kezdett az ellenfél csapatában, sok múlott azon, hogy Ő milyen eredményt ér el. Szerencsére nem ment neki a játék, hátrányba kerültek, ami egészen a meccs végéig kitartott, ezt a mérkőzést is megnyertük Ricsi és Laci jó teljesítményével. 4. mérkőzésünk a Fadöngetők elleni volt, akik ahogy minden évben úgy most is esélyesek a bajnoki címre. A papírformának megfelelően alakult az eredmény, de tisztességgel helytálltunk. Meixner Lacival az utolsó sorban egymást felülmúlva, jobb eredményre késztetve kiváló eredményeket értünk el. (Laci 323 én 332 fát ütöttünk). Utolsó lejátszott mérkőzésünk a Mellőzöttek ellen volt, a csapatukat Ricsi korabeli fiatalok alkotják. Az első két kör alatt ránk ijesztettek, elhúztak, de a 3. játékosuk gyenge teljesítményének és Feri nagyszerű eredményének köszönhetően nekem már közel 70 fa előnnyel kellett pályára lépnem az utolsó körben, amit még tovább növelve begyűjtöttük a kötelező győzelmet. Még két mérkőzés van hátra az idei évben, a dobogós helyezésre megvan az esélyünk.

Kelt: Kemestaródfa, 2019. 11. 30.

Takó Gábor