Október havi hírlevél

2019.11.04

Kemestaródfai Hírlevél

2019. október

Választás

Október 13-án Kemestaródfán is lezajlottak az önkormányzati választások. Ezeken a következő eredmények születtek:

A szavazásra jogosultak száma: 186 fő

A szavazáson részt vevők száma: 100 fő, ez 53.7%-os részvétel.

Polgármester: Takó Gábor 96 szavazattal.

Képviselők:

Spaits László 93 szavazat

Kovács Tibor 93 szavazat

Ötvös József 91 szavazat

Sass Imre 89 szavazat.

A Megyei Közgyűlés választásának eredménye:

 • Fidesz-KDNP 79 szavazat
 • Jobbik 8 szavazat
 • Demokratikus Koalíció 6 szavazat
 • Polgármesterek Vas Megyéért Egyesület 5
 • MSZP 1
 • Mindenki Magyarországa Mozgalom 1
 • Momentum 0

Az alakuló ülésre október 24-én csütörtökön 19 órától került sor a Közösségi Házban. Ahol először Belső Jánosné VB elnök ismertette a választás eredményét. Ezután a polgármester és a képviselők letették az esküjüket. Továbbá kézhez kapták a megbízó levelüket, mely a következő 5 évre szól. Alpolgármesternek a testület titkos választással Spaits Lászlót választotta. Ami a tiszteletdíjakat illeti, a polgármester a mindenkori legkisebb társadalmi megbízatású polgármesteri illetményt kapja ez nettó 101.000 Ft, melyet a központi költségvetés finanszíroz. A polgármester a költségtérítésről lemondott. Az alpolgármester és a képviselők nem vesznek fel tiszteletdíjat. A protokolláris rész után folytatódott az ülés, aktuális, napi ügyekkel, erről később beszámolok.

Rendezvények

Rendezvények még ebben az évben (mindegyikről majd külön értesítést küldünk minden házhoz)

 • November 23 szombat 14:00: Az otthoni kis adventi koszorúk megkötése a Közösségi Házban. (Leader pályázati forrásból)
 • December 1 vasárnap: 14:00: A faluközpontban a nagy adventi koszorú feldíszítése, valamint a falu karácsonyfájának és a betlehemnek a felállítása, feldíszítése. Ekkor kerülnek bekapcsolásra a falu új adventi fényei is.
 • December 8 vasárnap 14:00: Idősek Napja. (Pontos program alább olvasható.)
 • December 15 vasárnap 14:30-16:00-ig Baba-mama Klub karácsonyi ünnepség, fellépő zenészekkel, karácsonyváró műsorral. 16:00-18:00-ig falu karácsony. 16:00-17:00-ig forralt bor és forró tea elfogyasztása a falu központjában a betlehem körül. Majd 17:00-tól adventi koncert a Művelődési Házban. Mindkét programot a Leader pályázatból fedezzük.
 • December 17 kedd 18 órától közmeghallgatás a Művelődési Házban.

Az idősek napi ünnepség várható programja:

 • Köszöntők
 • Tündérkert oklevelek átadása.
 • Érkezik a Mikulás.
 • Elhunytakról való megemlékezés.
 • Gyermekek köszöntik az időseket.
 • Béri Balogh Ádám Néptáncegyüttes műsora
 • Zumba tánc
 • A vasvári színjátszó csoport előadása.
 • Közben vacsora.
 • Az önkormányzat ajándékát a szokott módon Németh Beátánál vehetik át.

Önkormányzati döntések

Az új testület megalakulása után, a képviselő testület megkezdte a következő ciklus munkáját és a következő döntéseket hozta:

 • A Mikulás csomag összege 1500 Ft/csomag.
 • Idősek csomagja 5000 FT/fő
 • Szociális támogatásként december folyamán 3 főnek 25.000 Ft/fő támogatást nyújt az önkormányzat.

Pályázatok, munkák

Pályázatok

A Nemzeti Együttműködési Alap pályázati döntésének második körében 1 millió Ft-ot sikerült nyernünk (A tavaszi döntéskor a Kulturális és Faluszépítő Egyesület 500.000 Ft támogatást kapott. Ebben az évben Kemestaródfa kulturális programokra és fejlesztésekre 4.3 millió Ft támogatásban részesült. NEA 1.5 millió, Autómentes Nap 500.000, Nemzeti Kulturális Alap 300.000 Ft, és a Leader rendezvénysorozat 2 millió.) A kapott összegből többek között fejlesszük a játszóteret, egy komplett fa játszóház kerül beszerzésre, melyben lesz csúszda, mászóka, 2 hinta, létra, stb. Valamint a már bejelentett, a faluközpontban elhelyezendő adventi fejlesztéseken túl a kemesmáli parkba is nagyszabású adventi fejlesztés, díszkivilágítás kerül.

Sajnos a Magyar Falu programba beadott 4 pályázatunk közül 2 nem nyert. A Fő utca leaszfaltozására és a traktor után szerelhető munkagépek beszerzésére vonatkozó pályázatunk sajnos nem nyert.

A kemesmáli temetőre és a Művelődési Házra beadott pályázatunkról még nem született döntés.

Szintúgy a templomfelújításos pályázatunkról még nem született döntés.

Időközben a 2020-as NEA pályázatok is beadásra kerültek, várhatóan januárban születik döntés róluk.

Munkák

A kemesmáli buszváró felújítására az anyag beszerzésre került, a buszváró oldala és a teteje is felújításra kerül. A felújítást társadalmi munkában valósítjuk meg még ebben az évben.

A Miród-forrás felé vezető út kavicsozását november elején valósítjuk meg.

Ahogy ígértük a játszótér is megújul, illetve új játszóházzal bővül szintén november elején.

Szintén, ahogy a választási programban ígértük a falu adventi kivilágítását is fejlesszük. A faluközpontban a Nemzeti Kulturális Alapból fejlesszük a díszvilágítást 60.000 Ft értékben, Kemesmálon pedig a Nemzeti Együttműködési Alapból 80.000 Ft értékben. Összesen 140.000 Ft-os adventi fejlesztés valósul meg.

A faluközpontban Leader pályázatból épülő kemencének az alapja kiásásra került, még novemberben leöntjük az alapot. A további munkák az időjárástól függenek, de 2020. április 1-ig, a határidőig elkészül a kemence.

Ingatlan értékesítés

Jelenlegi állás szerint úgy tűnik, hogy 3 év után lesz vevő a volt Gergye házra, amit az önkormányzat bontott el, mert balesetveszélyes volt. A házhelyet 1 millió Ft-ért kívánjuk értékesíteni egy budapesti személynek. Az adás-vétel november vége felé bonyolódhat le.

Áramszünet

November végén, december elején több napos, majdnem az egész falut érintő áramszünet lesz a faluban, szakaszosan, utcákra lebontva. Az E-ON villanyoszlopokat cserél a faluban. (Talán észrevették, hogy több oszlop meg van X-el jelölve. Azok az oszlopok lesznek kicserélve. Ez a munkafolyamat egy hétig fog tartani és mindig más-más utcában lesz áramszünet.

A várható szakaszok és időpontok a következők lesznek:

 • Teleki utca teljes szakasza és a Fő utca szakasza a volt Bodonczi háztól a vadászházig: November 28-29 és december 2. 8.00-tól 16.00-ig.
 • A Fő utca 1-től a vadászházig: December 3-4. 8.00-tól 16.00-ig.
 • Csákányi utca, a kis Csákányi utca és a Kemesmáli utca a laktanyáig: December 4-5-6. 8.00-tól 16.00-ig.

Ha bármi változás lesz, értesítjük a lakosságot. Megértésüket köszönjük.

Sport

Zakics Sándor írása

Az asztalitenisz bajnokságban a 2019-2020-as szezonban a megyei 2. osztályba neveztünk létszám problémák és munkahelyi elfoglaltságok miatt. Sajnos Kovács Laci Szombathelyre költözött, így sem edzésre, sem mérkőzésekre nem tud jönni, Szánthó Ákos pedig befejezte az aktív játékot. A tavaly bevezetett szabályt eltörölték, miszerint most már nem kell játékengedély és sportorvosi igazolás, így a megyei 1-ben 10 a megyei 2-ben pedig 11 csapat vesz részt a küzdelmekben. Az első fordulóban a SZAK Sportiskola fiatal játékosai látogattak el hozzánk. Bár még csak 10 év körüliek, nagyon ügyesek, profi körülmények között, megfelelő edzői háttérrel heti 4-5 alkalommal eddzenek. Ennek megfelelően a páros összecsapás is már izgalmakat hozott, egy már megnyertnek tűnő mérkőzést vesztettünk el 2-3-ra. Vili túl nagy önbizalommal játszott első egyéni mérkőzésén, kicsit alábecsülve ellenfelét, aki nagyon agresszíven játszva 2-3-ra megverte. Ricsinek és az őt váltó Patriknak semmi sem jött össze, Gabi viszont hozta a tőle elvárt teljesítményt, minden mérkőzését megnyerte. Vili is összeszedte magát, így szoros csatában a végén 5-5-re mentettük az eredményt. Győztek: Pajor G. 3, Pajor V. 2

Következő mérkőzés a Nádasd ellen volt, ismét hazai pályán. Ők most neveztek először a bajnokságba, de már a bemelegítésnél látható volt, hogy nem teljesen kezdők. A páros mérkőzéshez mi a legjobbjainkat állítottuk asztalhoz, a győzelem nem volt kérdéses. Az ellenfél csapatából egyedül Horváth László - aki rendelkezik pingpongos múlttal - tudta felvenni a ritmust a mi játékosainkkal, Vilit nagyon meg is izzasztotta, de Vili kitartóan küzdve 3-2-re megverte. A végén cseréltünk, Patrik sajnos kikapott Lászlótól, de a nagyarányú győzelem nem maradt el. Győztek: Pajor G. 3, Pajor V. 3, Zakics R. 2 és a Pajor G - Zakics R páros. Sajnos az utóbbi két mérkőzés elmaradt, még nincs meg a pótlás dátuma.

KEMESTARÓDFA-GASZTONY - SZAK III. SI. : 5-5

KEMESTARÓDFA-GASZTONY - NÁDASD KSE : 9--1

Vas Megye 2. osztály asztalitenisz

Hely Csapat M GY D V Meccsarány Különbség Pont

1 NÁRAI SPORTKÖR 4 3 1 0 29 11 18 7

2 NEMESKOLTA SE 4 3 1 0 27 13 14 7

3 CVSE-SWIETELSKY JUFA HOTELS VIII. 4 3 0 1 25 15 10 6

4 Szarvaskend 3 2 0 1 21 9 12 4

5 SAMOTT 97 EGYHÁZASHETYE 2 2 0 0 15 5 10 4

6 KEMESTARÓDFA-GASZTONY 2 1 1 0 14 6 8 3

7 SZENTGOTTHÁRDI VSE II 3 1 0 2 14 16 -2 2

8 SZAK III. SI. 3 0 1 2 13 17 -4 1

9 IKERVÁR 3 0 1 2 10 20 -10 1

10 NÁDASD KSE 4 0 1 3 9 31 -22 1

11 KŐSZEG SE 4 0 0 4 3 37 -34 0


Részt vettünk az Ambrózy kupán Vasszécsenyben okt. 23-án, ahol Pajor Vili az amatőr kategóriában egyéni 2. helyezést ért el. Én párosban nyílt kategóriában Csárdi Andrással karöltve a 3. helyen végeztem.

Idén is beneveztünk a Csákánydoroszlói Gyöngygolyó teke bajnokságba, Későn Jövünk néven, ami az utóbbi időben nem jellemző ránk, hiszen mindig időben érkezünk. A Tüske-szer csapata ellen kezdtünk, ahol kisebb szerencsével és több koncentrációval nyerhettünk volna. Horváth Feri nagyon maga alatt teljesített, de még így is csak 4 fával kaptunk ki. Az első fordulóból elhalasztott Gyer-Teke csapata volt a második ellenfelünk, ami nem okozott nagy fejfájást, sima győzelmet arattunk. Ezen a napon játszottuk le a Sörbarát elleni meccset is, ez még simább lett, 6-0-ás eredménnyel. Következett a sokszoros bajnok Moha-Művek csapata, ahol mindenki versenyszerűen játszik Nemzeti Bajnokságban is. Ahogy minden évben, úgy idén is megszorítottuk őket, az utóbbi évek legjobb eredményét - 1190 fa - értük el, ami végül kevés lett, mert ők még jobban teljesítettek, az idei pálya rekordot gurították. Utolsó mérkőzésünk a Köll a Fa nevű csapat ellen volt, ami nehéz meccsnek ígérkezett a korábbi évek tapasztalatai alapján. Sajnos az ellenfél játékosai egymás közt nem egyeztettek, csak 2 játékosuk érkezett meg, ezáltal könnyedén nyertünk. Ha már ott voltunk mindenki gurított, és az idei 2. legjobb eredményt értük el, ami 1177 fa.

Kelt: Kemestaródfa, 2019. október 31.

Takó Gábor

polgármester